Werelddag van de armen

Thema: “Steek je handen uit naar de armen”

Heb je er wel eens over nagedacht over hoe jij je wilt gedragen in het leven?

In een brief geeft paus Franciscus op die vraag een antwoord: ontmoet andere mensen met open armen. Ben niet onverschillig als je ziet dat anderen hulp nodig hebben. Deze brief heeft hij geschreven voor de Werelddag van de Armen op 15 november. Paus Franciscus schrijft verder: Juist waar je staat rond armen en armoede laat zien hoe je als gelovige handelt. We zijn allen beeld en gelijkenis van God. Daarom mogen mensen niet buiten beeld raken. Daarom wil je als mens andere mensen in nood helpen. 

Als je de media volgt lijkt het alsof er alleen maar slechte dingen gebeuren. Dat is niet waar. Deze tijden van corona hebben vele mooie en moedige uitgestoken handen laten zien. We waren niet op voorbereid op corona en toch wisten we hoe te handelen. Dit komt door de barmhartigheid die al in mensen aanwezig. Velen hebben zich hierin geoefend en als het nodig is, weet je hoe te handelen. Tot zover paus Franciscus.

Ook in onze parochie zien we dat veel mensen zich inzetten voor anderen: mantelzorgers, vrijwilligers, leden van de Caritas, de PCI. Ook deze laatste groep is er zich van bewust wat de problemen zijn van mensen met een smalle beurs. Ze kunnen zelf wat doen of doorverwijzen naar een andere organisatie die er speciaal voor is. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om het oor, oog en hart. Het is een hele praktische manier om de opdracht van Jezus te vervullen: vertrouw op God en zie om naar elkaar.

Op 14 en 15 november vertellen plaatselijke caritasleden in ‘hun’ kerk iets over wat ze doen en hoe u met hen in contact kunt komen. 

Ed van de Moosdijk
Diaconale werker